Kapalı Maraş ve Kadim Başkent Konya!..

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı  Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından,  KKTC’deki seçimlerde  halk tarafından Cumhurbaşkanı olarak seçilen Ersin Tatar,  ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye yapmış ve Ankara’da  Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul edilmiştir!. Ersin Tatar, kabulde ki toplantının ardından  yaptığı açıklamada,  46 yıl aradan sonra Maraş, halkın kullanımına açılacağını duyurmuştur!. Peki, kapalı Maraş bölgesinin tarihine kabaca bakalım!

1974 öncesi Akdeniz’in en ünlü tatil merkezlerinden Maraş veya Varoşa, Gazimağusa şehrinde bulunan bir mahalledir!  13 Ağustos 1974 tarihinde son bulan ikinci Kıbrıs Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilmiştir. Türk ordusunun eline geçmesinin ardından Maraş askeri yasak bölge ilan edilmiştir! 1976 – 77 yıllarında Maraş bölgesinin kuzeyinde kalan sınırlı bölgeleri iskâna açılmıştır! Kapalı Maraş bölgesi, 1974 – 1990 yılları arasında doğrudan Türk Silahlı Kuvvetlerinin parçası olan Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı tarafından idare edilmiş ve 1981’de resmen birinci derece askeri yasak bölge ilan edilmiştir!. 29 Temmuz 1990’da bölgenin kontrolü KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmiş ve içerisinde BM’ye ait bir adet bina da bulunmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ziyarette bulunan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve beraberinde ki heyet, Kapalı Maraş’ta incelemelerde bulunmuştur!. Kapalı Maraş’ı ziyarette, Bakan Kurum’a,  Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da, eşlik etmiştir!. Bakan  Kurum; Türk Devleti ve KKTC ile siyasi ve ekonomik anlamda bir hareket ediyor ve  bir bütündür!. Tüm kardeşlik ruhuyla ana vatan Türkiye her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olmuştur! Akdeniz bölgesinin en önemli turizm destinasyonlarından Maraş bölgesi, Osmanlıda vakıf mülkiyeti ve sonra şahıs mülkiyetine geçirilmiş bu toprakları, Kıbrıs halkı ve tüm dünyanın kullanımına açılacaktır! Maraş’taki altyapı çalışmaları Konya Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ Başkanlığı bünyesinde hızlı ve aslına uygun bir şekilde yapılacaktır, ifadelerinde bulunmuştur!.

Bakan Kurum ve beraberindeki heyetin Maraş’ı ziyaretleri ve Maraş bölgesindeki tüm altyapı ve peyzaj çalışmalarının da, TOKİ  ve Konya Büyük Şehir belediyesi tarafından yapılacağı açıklamalarından sonra, Kıbrıs gazeteleri ve  köşe yazarları, Konya Büyük Şehir Belediyesi ve makamı temsil eden Başkan Uğur İbrahim Altay hakkında eleştirel yazılarına şahit olduk!. Neden acaba?! Neymiş efendim! Maraş bölgesinde ki çalışmalar hakkında, Konya Büyükşehir belediyesinden al haberi! Uğur başkan’a soralım!. Uğur başkan kadar değerimiz yok mu, şeklinde  köşe yazıları ve haber manşetleri!.

Yazılarımızda sürekli olarak vurguladığımız, Türk Devleti, Kadim Türk Devlet kodları, Osmanlı ve Selçuklu Türk devlet sistematiğine dönmektedir!. Türk; Adalet dağıtan, Hakikat ehli ve mazlum milletlerin de hamisi demektir!. Konya, kadim ve tarihi bir başkent olduğuna göre, her yere erişmek ve gitmek zorundadır!. Türk Devlet kod sistematiğinin merkez şehri Konya’dır!. Diriliş ve direnişin merkezi, Konya’dır!. Konya Büyük Şehir belediyesi,  sadece Kıbrıs’ta değil, gönül bağı olan  her bölgede inşaat ve restorasyon çalışmaları yapmaktadır!. Konya hakkında, Kıbrıs’ta  köşe yazısı veya haber yapan arkadaşlar, teşekkür edeceklerine,  karın ağrıları ne olabilir ki?! Kim veya kimler adına, bu haber veya köşe  yazılarını yazıyorsunuz?!  Kimler, bu yazılar için  sipariş veya sufle vermektedir?! Peki, dertleri ne olabilir ki?! Kadim başkent ve Türk Devlet  sistematiğinin kadim merkez şehri Konya’dan neden bu kadar rahatsız oluyorsunuz?!

Türk Devleti, etki ve ilgi alanı yirmi dört milyon kilometrekarede ki gönül coğrafyasına erişmek ve dokunmak, yaralarını sarmak ve tüm sorunlarını da çözmek zorundadır!. Etki ve ilgi alanında ki gönül coğrafyasına, ancak horasan erleri öncülüğünde ve gönül şehrinin de kodları ile erişebilirsiniz! Aksi halde yolda kalırsınız!. Ya da yolunuzu kaybedersiniz!.  Gönül coğrafyasında ki yapay sınırların hiçbir anlamı yoktur!. Somali’nin IMF’ye olan borçlarını deruhte etiğimiz gibi!. Libya ve Suriye’de var olduğumuz gibi!. Kosova ve Bosna’da olduğumuz gibi!. Azerbaycan ve tüm Orta Asya’ya gitmek zorundayız!.  Çünkü tarih, Türk milletini, gönül coğrafyası  her bölgeden çağırıyor!. Tarih, kültür ve coğrafya aklı bunları emreder!. Türk Devlet Aklı, gönül coğrafyası ile olan irtibatlarını da  gerektiği kadar yapmaktadır!. 15 Temmuz hain darbe ve işgal kalkışması akabinde, asırlık uykuda ki Türk Devleti, Kadim Türk Devlet Aklı ve  beş bin yıllık Türk Devlet hafızası ile birlikte  uyanmıştır!.

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir