Türk Keneşi ve C5 + 1

ABD’nin Orta Asya ve Avrasya bölgesine  olan ilgisi  her dönemde artmıştır!. Fakat son yıllarda bu ilginin daha fazla olduğuna şahit olmaktayız!. Neden acaba?!  ABD yeni başkanın seçilmesi ile birlikte bu ilginin artacağı düşünülüyor!. On bin kilometre ötelerden Orta Asya’daki Türkler sınır komşusu olduğu için olabilir mi?!  Ya da başkaca sosyal ve kültürel bağlarını kuvvetlendirmek için olabilir mi?! Neden olmasın?!  Bölge halklarının barış ve huzur içinde yaşamalarını,  kendi ulusal  çıkarlarından üstün gördükleri için olabilir mi?!

Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasında ki ticaret ve ekonomi savaşı, Rusya ile Çin arasında ki bölge olarak, Orta Asya’nın  önemini bir kat daha  artıyor!. ABD öncülüğünde, 2015 yılında, ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry’nin katılımı ile Orta Asya ülkelerinin Dış İşleri Bakanları, Semerkant’ta C5 + 1 zirvesi gerçekleştirilmiştir!  Zirveye katılan Türkmenistan, Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan ve Kırgızistan Dış İşleri Bakanları, ABD ile C5 + 1 formatında yeni bir işbirliğinin oluşturulmasına karar verilmiştir!

Özbekistan Dış İşleri Bakanı Abdülaziz Kamliov’un başkanlığında ki; C5 + 1 zirve sonrası yapılan açıklamada; taraflar siyaset, ekonomi, ticaret, kültür, insani konular, uluslar arası ve bölgesel sorunlarla ilgili görüş alış verişinde bulundu, diyor!.  Görüşme sonrası ABD ve 5 Orta Asya ülkesi,  imzaladıkları ortak bir deklarasyonda;  C5 + 1 formatında yeni bir işbirliğinin oluşturulması ve karşılıklı çıkarlar çerçevesinde düzenli siyasi diyaloğun kurulmasına karar verildiği, ifade ediliyor!.

Orta Asya, dünyada pandemiden en çok etkilenen bölgelerden birisi olarak ön plana çıkmaktadır!. ABD, Orta Asya’da ki pandemiyi jeopolitik çıkarları için kullanmayı da hedefliyor!. Washington, tek bir koşul ile Orta Asya ülkelerine yardım edeceğini ve bir şekilde durma noktasına gelmiş olan, C5 + 1 formatının etkinleştirilmesini talep etmekte veya şart koşmaktadır! Peki, neden?! Orta Asya’daki mevcut durum,  kiminle arkadaş olabileceği veya kiminle olamayacağı, C5 + 1 formatı çerçevesinde karar veriliyormuş! Bak sen şu anlaşma metnine! Ne kadar da insancıl ve  adalet yüklü!..

Kırgızistan’daki ABD makamları, salgın sonuçlarının aşılması için 1,5 milyon dolar yardım için ülkenin örnek bir C5 + 1 katılımcısı olması gerektiğini açıkça ima etmektedir!. Amerikalılar, Kırgızistan’a teklif edilen 1,5 milyon dolar yardımın büyük bir kısmını,  ilaç ve tıbbi cihazlara değil, “sivil toplum” kuruluşlarına, sosyal ve politik yeniden biçimlendirmeye tahsis edilmesini de şart koşmaktadır! Cinsiyet eşitliği için mücadele! LGBT kişilerin haklarının korunması! Bağımsız medyaya destek gibi pandemi ile herhangi bir şekilde alakası olmayan konulara yöneliktir!. Daha önceki yazımızda vurguladığımız, pandemi bahanesi yardımlar ile Orta Asya’da sivil toplum örümcek ağını örmesinler?! 

Kadim Türk Devlet Aklı denetiminde ki Türk Devleti ve Türk yetkililer,  Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Tacikistan Dış İşleri Bakanlarının ABD Dış İşleri Bakanı ile düzenli toplantılarını içeren ABD destekli C5 + 1 formatına, bekası ve bölgenin de barış, huzur ve istikrarı adına, her geçen gün daha fazla önem vermekte ve yakından takip etmektedir! 

Türk Devleti;  TİKA ve benzeri kurum – kuruluşlar,  bölgenin önemine binaen, tarih, kültür ve  coğrafya aklı, etki ve ilgi alanı tüm  gönül coğrafyası Orta Asya’ya karşılıksız bir şekilde, insani yardıma odaklanmıştır!. Türk Devleti, Türk Keneşi ve Türk Konseyinin kurucu üyesi Kırgızistan’daki tüm gelişme ve dengeleri iyi anlamak ve pozisyon almak, re-aktif değil,  pro-aktif olmak zorundadır!.  Peki, tüm bu çerçevede, Kazakistan’daki sokak hareketlerini nasıl okumak, anlamak ve yorumlamak gerekir?!

Kadim Türk Devleti ve Türk Milletinin etki ve ilgi alanı tüm gönül coğrafyasına gitmek isteyen güçler, bizden izin almadan gidemez!. Giderler!. Fakat ancak ve ancak kan dökerler, bölge insanlarını öldürürler, yakarlar, yıkarlar  ve sadece yok ederler!. Batı medeniyet kodları yakmak, yıkmak, sömürmek ve öldürmek üzerine kurulmuştur!. Türk medeniyet sistematiği, sadece, inşa, ihya ve yaşatmak üzerine bina edilmiştir!. Bölgede, barış, huzur ve istikrar adına Türk Devlet kod sistematiği olmadan küresel güçler ve büyük devletler bir adım dahi atamaz!.

Türk Devleti, yeni dünya sistematiği ve düzeninin, hem denge ve hem de  kutup başı  ülkesi  olarak, gönül coğrafyasında  ki; tüm mazlum  milletlere, hem ağabeylik ve hem de hamilik yapmakla mükelleftir!.  Kadim Türk Devlet Aklı denetiminde ki Türk Devleti, devleti ebed müddet devam ülküsü, Anadolu’daki bekası ve 2023 – 2053 ve 2071 hedefleri çerçevesinde, içeride devlet ve milleti ile bir – beraber olmak, her daim teyakkuz halinde ve etki – ilgi alanı tüm gönül coğrafyası ile de her daim bağlarını güçlendirmek zorundadır!.

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir