Girişimci & Yenilikçi Üniversiteler ve SELÇUK Üniversitesi!

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi;  üniversiteleri girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıralayarak, üniversiteler arası girişimcilik ve yenilikçilik odaklı rekabetin artmasına ve girişimcilik eko-sistemin gelişmesine katkı sağlamaktadır! Proje çok yerinde bir karar! Emeği geçenleri tebrik ederim!

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeks ile üniversiteler, bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği ve fikri mülkiyet havuzu, işbirliği ve etkileşim, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü ile ekonomik katkı ve ticarileşme boyutları altında 23 göstergeye göre sıralanmaktadır! Bazı üniversite yönetimlerinin umurunda olmasa da, bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliğine önem veren yöneticileri de tebrik ederim!

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi ile üniversitelerde girişimcilik ve yenilikçilik faaliyetlerinin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır! Endeks, üniversitelerin eğitim kalitesine göre sıralandığı bir liste veya en başarılı üniversiteyi ortaya koyan bir sıralama değildir!

Neymiş efendim! Girişimcilik ve Yenilikçilik faaliyetlerinin teşvik edilmesi hedefleniyor! Ülkelerin kalkınmasının temel kaynağı,  yenilikçilik ve girişimciliktir! Bazı üniversite yönetimleri, tüm öğrencileri KAMU KURUMLARINDA memur olması için yönlendirmektedir! Kişilerde ki; Ufuk, vizyon ve öngörü bu kadar, ne diyebilirsiniz! Ya da ne bekleyebilirsiniz!

İnovasyon ya da Yenilikçilik; yaratıcı bir fikrin ekonomik ve sosyal bir katma değere dönüştürülecek şekilde ticarileştirilmesi olarak ifade edilen bir kavramdır!

İnovasyon Sistemleri; ulusal ya da bölgesel bir ekonomide inovasyon yaratma ve destekleme kabiliyetine sahip üniversiteler, araştırma enstitüleri, firmalar, organizasyonlar ve kamu kurumları gibi aktörlerin bireysel performanslarının yanı sıra bu aktörleri bir sistemin parçası olarak etkileşimleri üzerine kurulmuştur!

TÜBİTAK öncülüğünde oluşturulan 2021 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi;  üniversitelerin birçok açıdan performansını ölçerek etki analizi çalışmalarına da önemli girdiler sağlıyor!  Üniversiteler arası girişimcilik ve yenilikçilik odaklı rekabetin artması, böylelikle de girişimcilik ekosisteminin gelişmesi hedeflenmektedir!

Üniversiteler bünyesinde, girişimcilik ve yenilikçiliğe dair önemli adımlar ve TÜBİTAK’ın verdiği desteklerin de katkısıyla, akademide girişimcilik ekosistemi ciddi bir atılım ve hareketlilik içindedir!  Dünyaya, geleceğe ve teknolojiye yön verenler her daim girişimciler ve yeniliğin peşinde koşanlar olmuştur!  Üniversiteler için, girişimci ve yenilikçi olmak tercih meselesi değil, bir zorunluluktur!

2021 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi; bilimsel teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, işbirliği ve etkileşim ile ekonomik ve toplumsal katkı, olmak üzere dört boyutta 23 göstergeye göre sıralaması yapılmıştır! 2021 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite endeksi ilk yirmi şu şekildedir!

1 – Orta Doğu Teknik Üniversitesi;  83.70, 2 – Sabancı Üniversitesi; 75,70, 3 – İstanbul Teknik Üniversitesi; 72.52, 4 –  Bilkent Üniversitesi;  68.35, 5 – Yıldız Teknik Üniversitesi; 66.97, 6 – Koç Üniversitesi; 65.50, 7 –  Gebze Teknik Üniversitesi; 62.71, 8 – Boğaziçi Üniversitesi; 62.34, 9 – İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü; 59.74, 10 – Özyeğin Üniversitesi; 58.18, 11 – Hacettepe Üniversitesi; 57.06,  12 –  Erciyes Üniversitesi; 56.08, 13 – Gazi Üniversitesi; 54.44, 14 – Ege Üniversitesi; 54.28, 15 – Ankara Üniversitesi; 53.33, 16 – Dokuz Eylül Üniversitesi; 51.81, 17 – İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa; 51.74, 18 – İstanbul Üniversitesi; 49.74, 19 – Eskişehir Teknik Üniversitesi; 47.14, 20 – Bursa Uludağ Üniversitesi; 46,71.

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi, beş boyut ve 23 gösterge kapsamındaki veriler;  TÜBİTAK, YÖK, Üniversiteler, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TPE, Kalkınma Bakanlığı, KOSGEB, TTGV, TÜBA ve Üniversiteler tarafından sağlanmaktadır!

Boyut –  1: Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Yetkinliği (Ağırlık Oranı: %20);  Bilimsel yayın sayısı!  Atıf sayısı!  Ar-Ge ve yenilik destek programlarından alınan proje sayısı!  Ar-Ge ve yenilik destek programlarından alınan fon tutarı!  Ulusal ve uluslararası bilim ödülü sayısı ve Doktoralı mezun sayısı!

Boyut –  2: Fikri Mülkiyet Havuzu (Ağırlık Oranı: %15);  Patent başvuru sayısı!  Patent belge sayısı! Faydalı model / endüstriyel tasarım belge sayısı ve Uluslararası patent başvuru sayısı!

Boyut –  3: İşbirliği ve Etkileşim (Ağırlık Oranı: %25);  Üniversite-sanayi işbirliğinde yapılan Ar-Ge ve yenilik projeleri sayısı!  Üniversite-sanayi işbirliğinde yapılan Ar-Ge ve yenilik projelerinden alınan fon tutarı!  Uluslararası işbirliği ile yapılan Ar-Ge ve yenilik proje sayısı!  Uluslararası Ar-Ge ve yenilik işbirliklerinden elde edilen fon tutarı ve Dolaşımdaki öğretim elemanı / öğrenci sayısı!

Boyut –  4: Girişimcilik ve Yenilikçilik Kültürü (Ağırlık Oranı: %15); Lisans ve lisansüstü seviyesinde girişimcilik, teknoloji yönetimi ve inovasyon yönetimi ders sayısı! Teknoloji Transfer Ofisi, teknopark, kuluçka merkezleri ve TEKMER’lerin yönetiminde çalışan tam zaman kişi sayısı! Teknoloji Transfer Ofisi yapılanmasının varlığı ve Üniversite dışına yönelik düzenlenen girişimcilik, teknoloji yönetimi ve inovasyon yönetimi eğitimi / sertifika programı sayısı!

Boyut – 5: Ekonomik Katkı ve Ticarileşme (Ağırlık Oranı: %25); Akademisyenlerin teknoparklarda, kuluçka merkezlerinde, TEKMER’lerde ortak veya sahip olduğu faal firma sayısı! Üniversite öğrencilerinin ya da son beş yıl içinde mezun olanların teknoparklarda, kuluçka merkezlerinde, TEKMER’lerde ortak veya sahip olduğu faal firma sayısı!  Akademisyenlerin teknoparklarda, kuluçka merkezlerinde, TEKMER’lerde ortak veya sahip olduğu firmalarda istihdam edilen kişi sayısı! Lisanslanan patent/faydalı model / endüstriyel tasarım sayısı!

2019 yılında 49,6 puan ile 19.sırada, 2020 yılında 47,2 puan ile 22.sırada yer alan Selçuk Üniversitesi, 2021 yılında 41,5 puan ile 30.sırada yer almaktadır! Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinde Selçuk Üniversitesi iki yılda 11 sıra gerilere düşmüştür! Neden acaba?

Yoksa üniversite yönetiminin böyle bir derdi yok mudur? Girişimcilik de neymiş! Yenilikçilik de neymiş! Üniversiteler arası rekabet de neymiş? Bilimsel araştırma da neymiş? Nereden çıktı bunlar!

Tüm bu izahattan sonra, Aralık ayının üçüncü haftasında açıklanan,  Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinde, Selçuk Üniversitesinin her yıl gerilere düşmesinin sebeplerini, cevaplarını ve değerlendirmesini, herhangi bir fikir beyan etmeden ve yorum yapmadan, konunun muhatapları konumunda ki; Şehir adına almış oldukları tüm kararlarda şehrin kaderine etki eden,   atamalarda doğrudan veya dolaylı yönlendirmeleri bulunan, şehir ve ülkeye karşı, hesap verebilirlik ve sorumlulukları olduğuna inandığımız,  tüm siyasiler ve protokole bırakmak yerinde olacaktır diyorum! 

Konya kamuoyunun, atamalarda etkisi bulunan siyasilerden mezkur konularda ki başarı ya da başarısızlıklar zaviyesinden, atanmış yönetimin açıklık – şeffaflık – sorumluluk ve hesap verebilirlik gibi bir derdi olmadığı için, cevap beklemek hakları olduğunu düşünüyorum! Ne diyorsunuz?

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir