Araştırma Üniversiteleri ve Selçuk Üniversitesi!

Üniversite;  gerçekleri arayan, bilim üreten ve bilim yayan, en üst düzeyde araştırma, geliştirme ve eğitimin yapıldığı kurumdur!  Fonksiyonel ve fiziksel olarak çağın gerisinde kalamaz, topluma yön verir ve toplumda itici güç rolü üstlenir!  Günlük siyasetin dışında, özerk yapısı ve politika üstü kurumlar olmalıdır! Yoksa siyasetin tam da göbeğindeler mi? Ne buyurdunuz?

Üniversite; bilimsel ve saha çalışmalarının yapıldığı,  bilimsel ve uygulanabilir makalelerin yayınlandığı, ulusal ve uluslar arası ölçekte patentlerin alındığı, reel sektörde üniversite ismi ile aranan başarılı öğrencilerin mezun olduğu, ülkesi ve bulunduğu şehre; sosyal, kültürel, bilimsel ve ekonomik katkının olduğu kurumlar olarak, bilinmektedir! Yoksa yanlış mı biliniyor! Ne diyorsunuz?

Yükseköğretim Kurulu;  nitelikli bilgi üretmesi, disiplinler arası çalışma ve iş birliklerini teşvik edilmesi, doktoralı araştırmacı insan sayısını artırması, uluslararası iş birliklerinin güçlendirilmesi ve üniversitelerin uluslararası alanda daha görünür kılınması amacıyla, 2017 yılında Araştırma Üniversiteleri Programını başlatmıştır! Programda, 11 Araştırma ve 5 Aday Araştırma Üniversitesi bulunmaktadır!

Araştırma Üniversitesi; misyon ve stratejik yol haritasını belirlemiş, üniversitenin çalışma disiplinini bu plana uygun biçimde yürütebilen bir kurum olarak, yalnızca araştırma başlığında mükemmeliyeti amaçlamakla kalmayıp; aynı zamanda eğitim ve bilginin üretimi, aktarımı ve paylaşımında da en iyiyi hedeflemelidir!

Araştırma üniversitesi, yüksek araştırma desteğine sahip, öncü araştırmaların yapıldığı, bilime ve teknolojiye katkı veren, çoklu akademik ve toplumsal rollere sahip seçkin bir kurumdur! Ulusal düzeyde kapsamlı ve donanımlı kurumlar olup; evrensel bilim ve teknolojiye katkı sağlayan akademik kurumlardır!

Araştırma Üniversitesi, öğretim üyelerinin yanı sıra araştırma faaliyetlerine öğrencileri de dâhil ederek, eğitimin kapsamı ve öğrencilerin katkısını arttırır! Öğrenciler araştırma kültürü içerisinde öğrenerek bilgilerini geliştirir ve akademik araştırmanın işleyiş mantığını da öğrenir!

Araştırma Üniversitesi, donanımlı araştırmacılar yetiştirip, dünya bilimine ve ülkenin kalkınmasına katkılar sunan doktora programları olan kurumlardır! Aynı zamanda insanlık ortak değerleri, ülkesinin geçmiş ve geleceğini göz önünde bulundurup ihtiyaçları dikkate alarak katkı sağlar!

Araştırma Üniversitesi, seçkin öğretim üyelerinden oluşmakta ve ileri düzeyde araştırma altyapısına sahiptir! Akademik üstünlüğü ve mükemmeliyetçiliği esas alır! Akademik özgürlüğü merkezinde temel unsur olarak tutar ve yönetişim modeli ile yönetilir!

2022 yılı için YÖK tarafından Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması Programında değişiklikler yapılmış ve programa 20 devlet üniversitesi ile 3 vakıf üniversitesi dâhil edilmiştir!  Aralık ayında yapılan toplantıda, bu yıldan itibaren Aday Araştırma Üniversitesi statüsünün kaldırıldığı ve program kapsamında yer alan tüm üniversitelerin “Araştırma Üniversitesi“ olarak adlandırılacağı belirtilmiştir!

Araştırma üniversiteleri performansa göre;  A1, A2 ve A3 olmak üzere Üç grubuna ayrılacak ve performansları düzenli olarak YÖK bünyesinde kurulmuş olan İzleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından takip edilecektir! Araştırma üniversitelerine sağlanması planlanan tüm destekler, yer aldıkları performans grubuna göre farklılaştırılacaktır!

  • A1-Üst Düzey Araştırma Performansı gösteren üniversiteler (70-100 arası puan alanlar); ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi.
  • A2-Yüksek Düzey Araştırma Performansı gösteren üniversiteler (35-70 arası puan alanlar); İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa.
  • A3-Orta Düzey Araştırma Performansı gösteren üniversiteler (20-35 arası puan alanlar);  Marmara Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi.

Yükseköğretim Kurulu,  YÖK Araştırma Odaklı İhtisaslaşma Projesi kapsamında;  kimya, makine-elektrikli teçhizat ve gıda arzı güvenliği, sektörlerinde; Aday Araştırma Üniversitesi statüsünde yer alan Selçuk Üniversitesi,  2022 yılı için açıklanan listede ise, Aday Araştırma Üniversitesi sıralamasından, Araştırma Üniversitesi sıralamasına dahi geçememiştir! Peki, neden?

Selçuk Üniversitesi;  A3-Orta Düzey Araştırma Performansı gösteren üniversiteler sıralamasının çok altında bir puan almıştır! Neden acaba?  Yoksa üniversite yönetimi, YÖK tarafından talep edilen evrak ve belgeleri göndermekten imtina mı etmiştir? Araştırma üniversitesi listesinde, Selçuk Üniversitesinden sonra kurulmuş Anadolu üniversiteleri varken, ülkemizdeki en BÜYÜK üniversitelerden biri olan Selçuk Üniversitesi neden yoktur?

Selçuk Üniversitesi yönetimi ve akademik kadro, ülkenin kalkınması adına, akademik çalışma, araştırma ve üniversite sanayi işbirliğinden başkaca ne gibi mühim işleri vardır?  

Yoksa üniversite yönetimi ve diğer idari kadronun böyle bir dertleri yok mudur? Ya da ne gereği vardır! Fildişi kulede oturmak ve dedikodu üretmek varken, nereden çıktı, bilim ve araştırma, mı diyorsunuz?! Neden olmasın!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir