Akıllı (!) Toplum & Akıllı Şehirler!.


Son günlerde, dünya da kaos ve karmaşa yaşanmakta, kontrol edilemez boyutlara varmaktadır! Ya da KONTROLLÜ bir KAOS mu?! Peki, gerçekten durum böyle mi? Görünmez bir el, kontrollü karmaşa ve kaos teorisi mi uygulamaktadır?

İnsanlık tarihini incelediğimizde, her yeni buluş, bilgi, iletişim ve teknolojik alandaki gelişmeler akabinde, toplumda yeni bir değişimin başlamasına sebebiyet vermiştir!

Bu değişim; Avcı veya toplayıcı toplum, Tarım toplumu, Sanayi veya endüstri toplumu, halen içinde bulunduğumuz, bilgi veya akıllı toplum ve geçiş aşamasında olduğumuz, geçişi de çok sancılı olacağının belirtilerini de görmeye başladığımız, süper akıllı toplum veya toplum 5,0’ın eşiğindeyiz!

Tolum 5,0 çok hızlı bir şekilde yaklaşıyor! Yaklaşırken öncü artçılara şahit oluyoruz! Her yeni gelen bilgiyi kabullenmek zordur!

Peygamberler ve insanlık tarihini incelediğimizde, peygamberlerin getirmiş olduğu yeni bilgi, statüko ve dönemin güçleri tarafından ret edilmiştir! Yeni gelen her bilgi, güç ve iktidarları yerle yeksan edeceği için, olabilir mi?

Kaos ya da kargaşa teorisi bir matematik bilimidir! Kaosun sonrasında ortaya yeni bir düzen çıkar! Küresel güçler, bu sistemi saat gibi işletmeyi bilir!

Dünya düzeninde ekonomik ve sosyolojik kelebek etkisi yaratmayı, kaos teorisini ateşleyerek, kaostan yeni düzenler doğurmayı kusursuz başarırlar!

Kaos teorisini dünya düzleminde ateşlemenin sebebi de, dünyayı rahat bir şekilde sömürmektir! Dünya süper akıllı bir topluma dönüşürken, özellikle bor, geleceğin enerjisini depolama ve taşıma malzemesi, Toryum ise nükleer teknoloji yakıtı olarak tanımlanıyor!

Bu madenlerin de dünya üzerinde en yoğun bulunduğu bölge, Türkiye olduğuna göre! Devlet, Millet ve Birey olarak daha dikkatli ve uyanık olmalıyız!

Dijital toplumların özelliği ‘dokunmatik’ oluşlarıdır! Kapitalist sistem, üretim ve tüketim olgusunu teknoloji üzerinden yürütmektedir!

Dokunmatik toplum, ‘Hapishanenin Doğuşu’ çalışmasındaki yaklaşıma birebir benzeşmektedir! Bu yaklaşımda; hapishanede bulunan herkes kontrol edilmekte ve gözetlenmektedir!

Ancak gözetleyen ve kontrol eden, sistem gereği, kesinlikle görülmemektedir! Kontrol mekanizması, her türlü veri ve kişi kontrol edilmekte, ancak kimse bu kontrol sistemini bilmemekte ve görmemektedir! Aksi halde büyü ve plan bozulur! Bugün için geniş çaplı, dünya gözüyle, bir oyun oynanmaktadır!

Topum ve bireyler, bu genişlik içinde oynanan oyundan haberdar olmamaktadır!. Yani, kapitalizm, dünyayı yönetmekte ve kontrol etmektedir! Oynanan oyunda üretilen veriler yeni kültürü oluşturmakta ve bu kültür topluluğu ‘dokunmatik toplum’ olarak karşımıza çıkmaktadır!

Toplum 5,0; Nesnelerin interneti ve yapay zekâ gibi teknoloji kullanarak sosyal problemleri çözmeyi ve refah seviyesini yükseltmeyi öngören süper akıllı toplum!

Toplum 5,0 ile yaşlanan dünya nüfusuna karşı çözümler geliştirmek, sanal dünya ile gerçek dünyanın beraber işler hale getirilmesi, nesnelerin internetinden toplumun çıkarları gözetilerek faydalanılması, çevre kirliliği ve doğal afetler için çözüm yolları üretip toplumu dijital dönüşümlere hazırlamak!

Toplum 5,0’dan beklenen dijitalleşmeden sonuna kadar faydalanarak hayata rahatlık, kolaylık ve değer katan yenilikler sunmak!. Bu süreçte dikkat gerektiren konuların başında siber güvenlik ve adaptasyon geliyor! Y kuşağının yüzde 83’ü akıllı telefonları ile uyuduğu gerçeği ve bu kültürün en dikkat çeken göstergelerindendir!

Günümüzde internet kullanımı ve hızla artan akıllı telefon kullanıcı sayısı düşünüldüğünde, geleceğin daha da teknoloji temelli bir ortamda gerçekleşeceği bir gerçektir!. Dolayısı ile gelecekte; görsel, dokunmatik ve kişisel temelli teknolojiler beklenmektedir!

Günümüzde savaşlar artık top – tüfek – tank ve savaş gemileri ile değil! İnsan ve Veri Kontrol sistemleri üzerinden olacaktır! Dün, Petrol – Enerji ve Gaz için yapılan savaşlar, bugün ise Yeryüzü Tanrılıkları adına, teknolojik olarak öncelikle VERİ KONTROLÜ ve İnsanlığın da Teknolojik KÖLELER olması için verilmektedir!

Hz Mevlana; Siz düşünceden ibaretsiniz, gerisi et ve kemiktir, ifade ve vurgularının, yeni dünya düzeni ve yeni toplum inşası zaviyesinden, yeni gelen peygamberlerin yeni bir bilgi ile geldikleri çerçevesinde, bir kez daha tefekkür ve tezekkür edebilmeyi de tavsiye ederim!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir