Yeni bir DENGE Nasıl Kurulacaktır?

Birinci ve İkinci dünya savaşı akabinde kurulan dünya sistemi ya da dengesi, Sovyetler Birliğinin dağılması ve Berlin duvarının yıkılması ile çatırdamaya başlamıştır! Dünya üzerinde, tek kutuplu bir sistem de, SOS vermektedir!

Dünya Barışı – Huzuru ve Kalkınma adına, Yeni bir SİSTEM ve DENGE aciliyet arz etmektedir! Aksi halde yandı gülüm keten helva!

Küresel – Emperyalsit ve hegemon güçlerin planları çerçevesinde bir sistem kurulamaz ise nükleer dahil her şeyi yapabilecekler! Bunların medeniyet dedikleri; Yakmak – Yıkmak ve Öldürmekten ibarettir!

Hamas ve İsrail arasında zuhur ettirilen savaş bahanesi ile kadınlar – çocuklar ve yaşlılar ölmekte ve insanlar evlerinden ve yurtlarından edilmektedir!

Yeni bir Sistem ve Denge kurulma süresi uzadıkça, sadece Orta Doğu değil dünyanın başka yerlerinde de, KAN ve GÖZ YAŞI insanlığı beklemektedir!

Dünya Sistem Teorisi; merkez ve çevre olarak dünyayı ikiye böler ve aralarındaki ilişkiye göre değişiklik gösteren yarı çevre bölgeler, bulunmaktadır!

Sistem üç yapıdan oluşmaktadır! Merkez, Çevre ve Yarı Çevre! Toplumsal yapıdaki üst, orta ve alt tabakalar kapitalizmin oluşturduğu bu sistemde; merkez, yarı çevre ve çevre olarak şekillendirilmiştir!

Merkez; teknolojik gelişmelere öncülük ederken, çevre merkeze olanak sağlar! Yarı çevre, merkeze göre çevre ya da çevreye göre merkez, olarak ilerler!

Merkez, kapitalist ekonomiden en çok fayda sağlayan yapıdır! Buradaki kapitalistler çevre bölgelerdeki üreticilerin emeğini kullanarak az gelişmişliği ve kademeli olarak gerçekleşen ekonomik krizlerin sürdürülmesinde katkılı olmuştur!

Yarı çevre, merkez ve çevre arasında güçlendirici ya da tam tersi işlev gören önemli bir kavramdır!
Merkez gibi fayda sağlamaz, çevre gibi hammadde üretmez yani çoğunlukla ara mal üretme görevini üstlenmektedir!

Merkez, Çevre ve Yarı Çevre arasında zaman zaman hareketlilikler gözlenmektedir! Kapitalizmin özü baz alındığında bu hareketlilik, yapılar arasında sıfır etki göstermektedir!

Dünya sistem kuramı, kapitalist ekonominin küresel hâkimiyetine dayanır! Modern dünya sistemi kuramında siyaset ve kültür, sistemin jeo-politiği ve jeo-kültürünü belirler!

Kapitalist ekonomide, meydana gelen krizler sistemin revize edilmesini gerektirmektedir! Peki, nasıl bir revize olacaktır?

Bugün Hamas ve İsrail arasında yaşamakta olduğumuz Savaşta olduğu gibi! Her kriz ya da üretmiş oldukları ekonomik ve başkaca sorunlar, yeni bir sistemin işaret fişeği olmuştur!

Sovyetler Birliğinin dağılması sonrasında, Ukrayna – Rusya savaşı ve Hamas – İsrail savaşı veya başka büyük bir savaş akabinde; yeniden bir sistem ya da Denge, kurulmaya çalışılmaktadır!

Kurulmaya çalışılan yeni sistem tamamen DİJİTAL ve VERİ KONRTOL odaklı olacaktır!

Yeryüzü Tanrılıkları adına, insana ŞAH damarından daha yakın olabilmek için her yolu deneyecekler! Başaramayacaklar! Alemin bir SAHİBİ vardır! Sahibinin de, bir PLANI MUTLAKA vardır!

Türk Devleti olmadan yeni bir sistem ve denge kurulamayacağına göre! Türk Devletini yanlarına alabilmek için her yolu deneyecekler! Peki, Türkiye, yeni sistem ve dengede hangi konumda olacaktır?

Verilenler ile yetinen mi? Yoksa Tarihin ve Coğrafyanın yüklemiş olduğu kadim sorumluluk ve büyüklük kadar mı?

Anladık mı şimdi, Akdeniz ve Doğu Akdeniz’e gelen ya da getirilen YÜZ kadar SAVAŞ gemisinin neden geldiklerini!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir