Son günlerde, ŞEHİR HASTANELERİNİN, Danimarka ve Katar’a satılacağı, ya da satıldığına dair haberleri, sıkça duymaya başladık! Neden Acaba? Peki, Şehir Hastanelerinde, Neler olmaktadır?
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi; otoyoldan sağlığa kadar uzanan ve KAMU ÖZEL SEKTÖR ORTAKLIĞI olarak adlandırılan projelerde, anlaşmaların mümkün olduğu ( SATIŞI KONUSUNDA ) ve görüşmelerin devam ettiği ile ilgili açıklama yaptığını da, bir kenara not edelim!
Rönesans İşletme Hizmetleri şirketi; Adana, Bursa, Elazığ, Yozgat ve İstanbul Başakşehir Şehir Hastanelerinin işletmesini, Danimarkalı ISS şirketine sattığı!
Devir işlemini Rekabet Kurumu onaylarken, şirket neden bu yönde bir karar aldığına dair kamuoyuna bir açıklama yayınlamadığı, ifade edilmektedir!
- Şehir Hastanelerinin Sağlık Bakanlığı ve Hazineye, 2024 yılında günlük maliyetinin 230 milyon TL olacağı, konuşulmaktadır!
- Şehir Hastaneleri için, son beş yılda, Hazineden 185 milyar TL. ödeme yapıldığı ve sadece 2024 yılı içinde, 85 milyar TL. Hazineye maliyetinin olacağı ifade edilmektedir!
- Şehir hastaneleri, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan hastanelerdir!
- Şehir Hastaneleri, Devlet Hastanesi ve Eğitim ve Araştırma Hastanesinden farklı olarak bölgesel büyük sağlık kompleksleri olarak yapılandırılmıştır!
- Şehir Hastaneleri, bünyesinde her çeşit sağlık birimini bulundurarak bulunduğu bölgedeki insanların her türlü sağlık ihtiyacını en ileri teknolojik ve tıbbi imkanlarla karşılamaktır.
- Şehir Hastaneleri, YAP – İŞLET ve DEVRET modeli ile yapılmakta ve Sağlık Bakanlığı kiracı konumundadır!
Şehir Hastanelerinde, Mülkün sahibi olan şirketlere, Sağlık Bakanlığı en az 25 yıl boyunca kira ve bina bakım parası ödemektedir!
- Şehir hastanelerinin YÖNETİM şekline bakalım!
Şehir Hastaneleri; devlet hastanesi değildir! Bedelsiz olarak şirketlere tahsis edilen Hazine arazileri üzerine şirketler tarafından yapılmaktadır!
Şehir hastanelerinde, Sağlık Bakanlığı kiracıdır! Mülkün sahibi olan şirketlere, Sağlık Bakanlığı en az 25 yıl boyunca kira ve bina bakım parası ödemektedir!
Ticari alan ( market, pastane, otopark, kafe, lokanta, mağazalar, vs.) gelirleri mülk sahibi ya da KİRACI firmaya bırakılmaktadır!
Güvenlik, temizlik vb. gibi hizmet dışındaki laboratuvar ve görüntüleme hizmetleri ihaleyi alan firmalar tarafından yapılmaktadır!
Şehir hastanelerinin sözleşme taslağıında, “HASTANEYİ ŞİRKET TEMSİLCİSİ YÖNETİR” yazmaktadır! Şirketlere verilen tüm hizmetleri ve hastaneyi aslen asıl şirketler ve taşeronları idare etmektedir!
Şehir hastaneleri için Sağlık Bakanlığı ile şirketler arasında imzalanan sözleşme özel hukuka tabidir!
- Şehir hastanelerinde ki ÇİFT BAŞLI YÖNETİM, kurucu Başhekimlik görevinde bulunan bir dost ağabey ile kendisinin yaşadığı sorunlar çerçevesinde, sohbet etmek imkânımız olmuştu!
Başhekim dostumuz; Hastane yönetiminde başhekim olarak, kurumda çalışan personel zaviyesinden, sağlık personeli haricinde bir sorumluluk ve yetkilerinin olmadığını!
Başhekim olarak, destek personeli ve diğerlerine bir söz söyleme yetkilerinin olmadığını!
Mezkûr personel, AMİR – MÜDÜR ve PATRON olarak, sadece yatırımcı firma ve temsilcisini kabul ettiklerini!
Binlerce personelin çalıştığı bir kurumda, ÇİFT BAŞLI yönetimden kaynaklı, ileride çok büyük sıkıntı ve sorunların olabileceğini, ifade etmiştir!
Hastane müdürü veya yatırımcı firma temsilcisinin BAŞHEKİM tarafından verilen TALİMAT veya RİCAYI yerine GETİRMEMELERİ gerektiği konusunda, çalışan personele, kesin bir EMRİ olduğunu da hatırlatmak isterim!