KUZULARIN Derilerini Yüzmektense KOÇLARIN Yünlerini Kırkmak daha iyidir!

Kamu kurumlarında, ‘tasarruf genelgesi’ çerçevesinde; taşıt edinimi ve kiralanması, bina yapımı, bakımı ve onarımı işleri, temsil ve tören, ağırlama ve tanıtım giderleri gibi alanlarda ‘kısıtlama’ vurgusu yapılmış ve konunun kamuoyundaki önemine binaen, köşe yazıları kaleme almıştım!

1 -) https://ahmetunver.com.tr/2024/05/09/kamu-kurumlarinda-tasarrufun-adi-var/

2 -) https://ahmetunver.com.tr/2023/07/23/kuzularin-derisini-yuzmekteler/

3 -) https://ahmetunver.com.tr/2023/08/21/kamuda-tasarruf-tedbirleri-mi-demistiniz/

4 -) https://ahmetunver.com.tr/2023/08/12/kamu-da-tasarruf-tedbirleri-ve-bankamatik-memurlari/

5 -) https://ahmetunver.com.tr/2023/08/05/tasarruf-tedbirleri-kime-ve-neye-karsi/

6 -) https://ahmetunver.com.tr/2023/07/18/tasarruf-tedbirleri/

Eskilerin ifadesi ile! Atı alan Üsküdar’ı geçmiş! Ya da Niğde’nin pazarı geçmiş, Bor’a çok yaklaşmışken! Nereden çıktı bu Tasarruf Tedbirleri!

Hem de; Kamu Kurumlarında, derebeyi gibi hareket eden, makamlar babalarından miras kalmış gibi davranan ve kendi mafya düzenini kurmuş memurların olduğu bir dönemde, Tasarruf Tedbirlerinden dem vurmak!

Yazımıza istinaden özelden mail atan ve yorum yapan dostlarımızı, öncelikle teşekkür ederim!

Kamu Kurumlarında Tasarruf Tedbirleri altında, Kuzuların Derisini Yüzmekteler, yazımıza istinaden bir dost, yazımızın kaynağını teşkil eden hikayeyi göndermiş! Bize de, karar merciinde bulunan sorumluluk ve vebal sahiplerine hitaben; yeniden düşünmek ve önlem alabilmek çerçevesinden, paylaşmak düşer!

  • Rivayete göre, Şam Valisi Esat Paşa, sıfırı tüketir ve hazine boşalır! Büyük sıkıntıya düşer!

Danışmanları çare olarak Şam’daki dokumacılara fazladan vergi koymasını tavsiye eder! Bu tavsiye üzerine Esat Paşa danışmanlarına, böyle bir vergi koyarsak ne kadar gelir elde ederiz, diyor!

Danışmanlar; Elli veya atmış kese altın elde ederiz, derler!

Bunun üzerine, Esat Paşa; Bu insanlar zaten zar zor ayakta duruyor! Bu vergiyi nasıl ödeyecekler, diye sorar! Evlerindeki altınları ve mücevherleri satarlar, Paşam: diye cevap verirler!

Esat Paşa: Ben bu meblağı daha güzel bir yöntemle elde etsem nasıl olur, diye sorar! Danışmanları sessizliğe bürünür! Ertesi gün, Paşa müftüye bir davet göndererek gece gizlice buluşalım der! Müftü gece paşanın yanına gelir!

Paşa; Müftü efendi! Bize ulaşan bilgilere göre özel hayatında şeriata aykırı davranıyor ve evinde gizlice içki içiyormuşsun! Bu durumu İstanbul’a bildirmem gerekir! Ancak önceden seni haberdar edeyim, diyor!

Bunu duyan müftü efendi, Paşaya yalvarmaya başlar!

Müftü; İstanbul’a haber vermemesi için Paşaya 1000 mecidiye vermeyi teklif eder! Paşa kabul etmez! Müftü iki katını teklif eder! Paşa yine kabul etmez! Sonunda 6 bin mecidiyede anlaşırlar!

Sonraki gün Esat Paşa, Kadı efendiyi davet eder!

Kadı efendi! Rüşvet aldığın ve makamını şahsi menfaatin için kullandığına dair güvenilir kaynaklardan elimize bilgi ulaştı, diyor!

Bu sefer, Kadı efendi paşaya yalvarmaya başlar! Aman efendim beni görevimden almayın, insanlara rezil olurum, diyerek müftü efendi gibi Esat Paşa ile pazarlığa başlar! Kadı ile de 6 bin mecidiyede anlaşır!

Paşa; Sonra sırasıyla defterdar, karakol komutanı, esnaf ağası ve büyük zenginleri tek tek davet eder! Bu operasyonun sonunda Esat paşa tam 200 kese mecidiye altını toplar!

Daha sonra, danışmanlarını çağırır! Şam halkına vergi koyduğumu falan duydunuz mu, diye sorar! Hayır paşam duymadık, derler! Bakın hiçbir vergi koymamama rağmen, 50 yerine 200 kese mecidiye altını topladım, diyor!

Danışmanlar; Bunu nasıl yaptınız, Paşam; diye sorduklarında; “ Kuzuların derilerini yüzmektense koçların yünlerini kırkmak daha iyidir, diyor!

  • Vatandaşların Derisini Yüzmek yerine; Devlet olmanın, Sosyal Adalet ve Toplumsal Barışın gereği olarak; Yolsuzluk yapan, Tüyü bitmemiş Yetim Hakkı VERGİ Kaçıranlar ve Hırsızların Yünlerinin Kırkılacağı, Günleri görebilmek Ümidi ile!
  • Şeyh Edebali, Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Beye nasihatlerinde şöyle ifade buyurmaktadır! Ey Oğul!   Şunu da unutma! İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın!
  • https://ahmetunver.com.tr/2021/05/21/insani-yasat-ki-devlet-yasasin-2/

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir